[...] dalej ser są bardzo dobrym źródłem białek pełnowartościowych. Kazeina, jest białek również wzorcowym, podobnie jak białka całego jaja kurzego. Dobrym więc rozwiązaniem jest spożywanie sera białego jako źródła białka. Niestety wadą jest to, iż ser biały nie może stanowić źródła wapnia w diecie, ze względu na jego wymywanie z serwatką. Wapń ma [...]
Koktajle proteinowe są bardzo popularnym sposobem na szybki, kompletny i pełnowartościowy posiłek. Stosuje się je zarówno w przypadku odchudzania jak i podczas zwiększania masy mięśniowej. Wszystko jednak zależy od ich składu. W przypadku odchudzania bardzo istotna jest ilość białka w diecie. Jest jeszcze bardziej ważna niż w okresie robienia [...]
[...] kalorii? Jakieś orzechy jako przekąski w pracy? Moje treningi w domu będą odbywać się 3 dni w tygodniu - poniedziałek, wtorek i piątek. Czy w dni nietreningowe mam obniżyć spożywanie kalorii? Czyli 2500 kcal w dni treningowe, 2200 w dni nietreningowe. Da radę? Prosiłbym też o pomoc jak dla laika.. w ciągu kilku tygodni obróciłem moje życie o [...]
[...] Są to substancje antyodżywcze, które negatywnie wpływają na enzymy rozpuszczające białka odpowiedzialne za łączenia komórek skóry. Prowadzi to do blokowania porów. Nadmierne spożywanie lektyn działa podobnie do omega 6 – nasila stan zapalny. Dodatkowo zaburza metabolizm cynku, który pełni ogromną rolę w procesie gojenia się skóry. Kolejnym [...]
[...] długość treningów cardio i pokombinować z dietą, może to coś pomoże, bo mam wrażenie że stoję w miejscu. Mimo wagi 47kg maszynka do analizy składu ciała wypluła mi PBF na poziomie 17%... więc moja dieta to właściwie głównie spożywanie w miarę dużej ilości białka, warzyw i trochę węglowodanów z kasz,ryżów... i te nieszczęsne 4 piwa tygodniowo.
[...] zapotrzebowania i obserwując postępy - zwiększać podaż energetyczną w następnych tygodniach. Po trzecie: ile białka, węglowodanów, tłuszczu? Białko - przyjmuje się, że spożywanie ok. 2g białka na kg całkowitej masy ciała jest wartością optymalną. Węglowodany - oficjalne rekomendacje mówią o 4-7g na kg masy ciała tego makroskładnika. Dla [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]
[...] białko pochodzące z mleka. Białko WPC jest także podstawowym składnikiem mleka podawanego noworodkom, więc absolutnie należy wykluczyć, że nie jest naturalne. Mało tego, spożywanie WPC i WPI wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Tego typu białka zalecane są nawet osobom nawet w bardzo podeszłym wieku, a ma to na celu ograniczanie [...]
Dieta jest pojęciem błędnie rozumowanym przez większość osób. Należy pamiętać o tym, że każdy z nas ma jakąś dietę i odżywia się w jakiś sposób. Dieta to styl życia, a nie tylko liczenie według tabelki. To jak się odżywiamy ma główny wpływ na to, jak będzie wyglądała nasza sylwetka a przede wszystkim zdrowie. Bezwzględnie należy skupić się na tym, [...]
[...] wśród wielu osób pojawiają się różne pomysły, odnośnie do tego, co można lub warto jeść, aby pozytywnie wpływało to na naszą sylwetkę. Jednym z takich pomysłów jest spożywanie mleka odtłuszczonego w proszku. Patrząc na pierwszy rzut oka, produkt wydaje się wręcz idealny. Sporo białka i węglowodanów w 100 g przy małej ilości tłuszczów. [...]
Wliczasz każdy rodzaj białka .. nie tylko zwierzęce. Spożywanie wątróbki codziennie to nie jest najlepszy pomysł ( ze względu na wysoką zawartość retinolu ). Proporcje kwasów tłuszczowych są wyraźnie zachwiane, poza tym występują niedobory żywieniowe. Piszesz, że spożywasz warzywa - skoro jadasz to wliczasz ( przecież energia z nich nie ginie w [...]
Jezeli ktos twierdzi ze bialko popijane podczas treningu da kopa, to zapraszam na trening i maly sprawdzian. Raz pocwiczy i bedzie mogl popijac bialko podczas zaproponowanego treningu, drugi bedzie mial do dyspozycji carbo. Tak samo po treningu, ciekawe kiedy szybciej odczuje powrot energii. Z doswiadczenia powiem ze zarowno bialko jak i ww sa [...]
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Ile czasu spożyć posiłek przed treningiem? 2. Co [...]
[...] i mięśniowego. Żółtko jaja kurzego pewną niesławę zawdzięcza wysokiej zawartości cholesterol (nawet ponad 300mg / jajo), zauważyć jednak trzeba, że w badaniach naukowych spożywanie do trzech jaj dziennie u osób zdrowych nie powodowało istotnych zmian w profilu lipidowym krwi. Jajo jest jednym z nielicznych produktów, zawierających witaminę [...]
Dla osób, które zajmują się zawodowo żywieniem i znają się na zamiennikach produktów żywieniowych, które serwowane są w formie proszków Herbalife uchodzi za firmę godną wielu dowcipów. Osobiście nie znam firmy w naszej branży, które oferowałaby tak niewiele za tak dużą cenę. Ich odżywki są po prostu nieadekwatnie drogie do ich składu. Za tę samą [...]
[...] mleczne napoje fermentowane), - jajka (kurze, przepiórcze, strusie), - produkty roślinne (ciecierzyca, soja, soczewica, fasola). Nie każdy jednak ma czas i ochotę na spożywanie sporej ilości wyżej wymienionych produktów. Z tego też względu możemy zastosować odżywkę białkową. Służy ona do uzupełniania braków białka w diecie. Producenci [...]
Spożywanie posiłków zarówno przed, jak i po treningu nadal nastręcza wielu wątpliwości. Najczęściej pojawiają się pytania na temat tego z czego powinien się taki posiłek składać oraz w jakim czasie przed lub po wysiłku powinniśmy go spożyć, aby wyciągnąć z niego jak najwięcej wartości odżywczych. 1. Co zjeść przed treningiem? 2. Ile czasu spożyć [...]
Cześć! Jeżeli wychodzisz obecnie z redukcji, to warto obliczyć zapotrzebowanie na kalorie. Wzór znajdziesz tutaj : http://www.sfd.pl/-t276436.html Warto rozpocząć od zera kalorycznego przez okres dwóch do trzech tygodni. Fajnie by było jakbyś podzielił dobrze makroskładniki. Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 [...]
[...] oczywiście produkt wytwarzany z krowiego mleka, znajdziesz więc w nim laktozę oraz kazeinę. Warto zaważyć, że dość dużo dorosłych osób nie trawi laktozy. W takim przypadku spożywanie produktów nabiałowych, w tych serków wiejskich może powodować wysypki, wzdęcia, zmęczenie, uczucie ciężkości czy też wszelkiego rodzaju problemy jelitowe. Szacuje [...]
Niestety "domowymi sposobami" i w domowych warunkach nie masz większego wplywu na przyspieszenie rany jednak... W tym okresie spożywanie większej niz zwykle ilosci PEŁNOWARTOŚCIOWEGO białka na pewno bedzie mialo wplyw na proces gojenia rany. Wybieraj chudą wołowinę i chudą cielęcine. Z wieprzowiny moze byc polędwica. Kurczak, indyk, jaja. 2g [...]